Analiza ali kreativnost?

 

Naj začnem z izpostavitvijo dejstva o meni – naravnost sovražim sprejemanje kreativnih odločitev na podlagi analiz. Analiz, ki sploh niso analize. Recimo raje, da naravnost sovražim sprejemanje kreativnih odločitev na podlagi nekih netočnih podatkov, samo zato, da se lahko na nekaj opreš.

Opažam drastičen porast tega pojava, to pa verjetno zato, ker v podjetjih več ne zasledimo pristne kreativnosti, ki temelji na upoštevanju instinkta, občutka za estetiko in inovativnost. Najlažje je namreč poiskati neke podatke in svoje odločitve za pripravo novih kreativnih rešitev sprejemati na podlagi teh. Pa četudi te odločitve ne bodo inovativne.

Podjetja takšnim stvarem posvečajo preveč dragocenega časa. “Preuči povprečnega turista in njegove navade ob vožnji na morje,” se zdi kreativnim agencijam pomembna naloga, ki bo prinesla presenetljive rezultate, na podlagi katerih bo sprejemanje odločitev zgolj formalnost. Pa temu ni tako.

Podatki o povprečnem kupcu/turistu/obiskovalcu sami po sebi ne povedo nič. Ljudje smo čudovita, med seboj izjemno raznolika bitja. Jaz se utegnem bolj odzvati na določene komunikativne dražljaje, spet drugi bo to “imun”. Povprečje je tista vmesna pot, ki ponavadi pusti človeka ravnodušnega, kar pa zagotovo ni cilj, h kateremu bi naj kreativna podjetja stremela.

Zapravljanje časa oglaševalskih agencij za proučevanje družbenih pojavov in ciljne skupine je velikokrat nesmiselno. Ta čas je pametneje izkoristiti za izpopolnjevanje kreativnega sporočila, ki naj bi bilo smiselno, zabavno in imelo velik potencial.  

Včasih je pač treba zaupati instinktu in slediti svojemu kreativnemu duhu. Podatki so za kreativne agencije le nepomemben skupek števil in besed. Ljudje smo si različni, vsak od nas je edinstven. Magična zgodba o uspehu agencij, do katere se pride z analiziranjem različnih podatkov, po mojem mnenju ne obstaja. Sledenje instinktu, če je le ta izpiljen, pa ponavadi pripelje do presenetljivih rezultatov. 

Standard

2 thoughts on “Analiza ali kreativnost?

  1. Pingback: Pod a tki | The L Files

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s